fbpx Velkommen til PIT! - PIT | Porsgrunn Internasjonale Teaterfestival

Velkommen til PIT!


Velkommen til en uke med teater både inne og ute. Velkommen til en uke med felles opplevelser. Velkommen til en uke med fellesskap!

Etter corona-årene vi har vært gjennom, har vi så smått begynt å bevege oss ute i det offentlige rommet igjen. Vi kan endelig være sammen. Vi kan danse og duve på en konsert eller sitte sammen i mørket i teatersalen og ta inn en opplevelse som skjer akkurat her og nå. Alt kan skje. Ingen ting er opptak. Ingen ting er feik. Skuespillerne står der, rett foran oss. Snubler de, så snubler de. Gnistrer de, så gnistrer de. Og ler du, så hører de deg. Vi ser ikke på te-ve. Det er laiv!

Det oppstår en helt spesiell energi når du sitter eller står rett foran scenen. Når du og skuespilleren kan se hverandre i øynene og nærmest kjenne hverandres ånde. Når din reaksjon påvirker det som skjer på scenen. Velkommen til denne eldgamle underholdningsformen som kalles teater!

Igjen snur PIT byen på hodet. Gjøglerne inntar byens gater og torg, og et utall av forestillinger, i de forskjelligste sjangre, inntar byens mange teatersaler. Det spilles i Kulturhuset, på Rådhuset, på Biblioteket, på Friteatret, på Kaféen, på Puben, på Rådhusplassen, i Storgata, i parken og masse andre steder. Teater er ikke et hus. Teater er møtet mellom skuespiller og publikum. Teater er øyeblikkets kunst.

I år har vi invitert teatre og artister fra Tyskland, USA, India, Sverige, Spania, Kenya, Danmark og Italia, i tillegg til Norge. De kommer med sine høyst ulike historier, og gir oss ulike opplevelser i et vidt spenn av sjangre. Både barn og voksne bør glede seg. Her kan man se forestillinger som morer og provoserer, som engasjerer og briljerer. Det er bare å velge. Og det beste som kan skje er at du elsker noe du ikke en gang visste at du kom til å like.

Kanskje blir du provosert. Kanskje får du anledning til å se noe fra en ny synsvinkel. Kanskje får du en grunn til refleksjon. Og kanskje får du deg en god latter.

Men husk: Teater er samhold og fellesskap. Teater er felles opplevelser. Teater er her og nå.

Se opp for plutselig underholdning!

Trond Hannemyr

Festivalleder