fbpx Kjære publikum! - PIT | Porsgrunn Internasjonale Teaterfestival

Kjære publikum!

På nyåret drømte jeg at meteren var borte, at én millimeter var nok, at det var en klovn bak maska, at man kunne se folk smile, at Corona bare var en øl, og at vi kunne danse hele natta!

Nå er vi der! Og vi lager PIT i fullformat igjen!

Så derfor: Forestillinger fra ulike land og kulturer, artister fra fjern og nær, Brusteinsball og Festivalgate, artistsamtaler, konserter – og selvsagt et stort og rikholdig hovedprogram.

To år med et så godt som fullstendig nedstengt kulturliv har vært hardt. Mange kulturarbeidere har endt opp med liten eller ingen inntekt. Publikum har stått igjen med et nesten helt fraværende tilbud.

Men hva gjør samfunnet hvis kunst og kultur blir borte? Tenker folk virkelig over i hvor stor grad de bruker kunst og kultur, både til hverdag og fest? Hva hvis det ikke var mulig å gå på konserter, teater eller utstillinger? Hva hvis det aldri ble spilt musikk på radioen og Spotify ikke fantes? Hva hvis bibliotek og bokhandlere stengte? Hva hvis det ikke fantes filmer tilgjengelig på TV? Hva hvis det ikke hang et eneste bilde noe sted og alle skulpturer ble borte?

Winston Churchill nektet å kutte i kulturbudsjettet under 2. Verdenskrig til fordel for forsvaret. Uten kultur, hva har vi da å forsvare, sa han.

Kulturen er noe av limet i samfunnet. Kulturlivet skaper mange av de opplevelsene vi samles rundt og gir oss viktige felles erfaringer og opplevelser og er et godt utgangspunkt for samtaler og diskusjoner. Kulturen gir muligheter for kritisk refleksjon og gir uventede og annerledes innfallsvinkler til det som skjer rundt oss. Kulturen gir ro til sjela – og provokasjon til huet. Kulturen snur på ting og gir oss mulighet til å se ting fra en annen vinkel; – fra den andres synspunkt.

Det må jo være en grunn til at despoter og anti-demokratiske regimer hater kulturen og fengsler kunstnere!

I årets program møter vi både rein underholdning, halsbrekkende akrobatikk og kritisk refleksjon.

Kos deg, la deg provosere, finn nye synsvinkler. Vi gir deg muligheten. Du kan ta den. PIT er påkobling, sosialt samvær, mørkt alvor, sprekker av glede og nye oppdagelser!

Trond Hannemyr

Festivalleder