fbpx Tor Arne Ursin: Om Herøya 1943 - PIT | Porsgrunn Internasjonale Teaterfestival

Tor Arne Ursin: Om Herøya 1943

Billetter

  • Torsdag 17. Juni 2021
    18:00 / ,Utsolgt
  • Torsdag 17. Juni 2021
    19:30 / ,Kafé KUtsolgt

Av og med

Foredrag ved Tor Arne Ursin, dramatiker og regissør for Herøya 1943, som får premiére under PIT 2022.

Om forestillingen

Priser
90,-

Grenland Friteater har lenge forberedt en stor utendørs forestilling om den største hendelsen i Porsgrunn under annen verdenskrig – amerikanernes bombing av Herøya 24.juli 1943. På grunn av korona-epidemien blir premieren på forestillingen utsatt til 2022.

I dette foredraget legger forfatter og regissør Tor Arne Ursin fram tanker og oppdagelser fra arbeidet med manuset til forestillingen. Hva var bakgrunnen for amerikanernes angrep? Var ikke vi i Porsgrunn egentlig på samme side som de allierte? Hva var det de holdt på med på Herøya som var så viktig at det var verdt å satse livet for? Hvem var det som sto bak?

I den offisielle okkupasjonshistorien som Porsgrunn kommune ga ut etter krigen står det     at det var tyskerne som sto for en ny industrireisning på Herøya under krigen – «heldigvis (sic!) med et innslag (sic!) av teknisk ekspertise fra Norsk Hydro», som det heter der.

Ursin forteller en ganske annen historie, som har vært begravet i mer enn 75 år. Det er historien om Norsk Hydros tette samarbeid med det beryktede tyske industriselskapet I.G.Farben for å produsere materialer til Luftwaffes krigsflyproduksjon, og som endte i tragedie i juli 1943.

Foredraget er gjennomillustrert med bilder og bl.a. autentiske filmopptak fra toktet mot Herøya.