fbpx Theater Corpus: Simplicissimus - PIT | Porsgrunn Internasjonale Teaterfestival

Theater Corpus: Simplicissimus

Når humor blir blodig alvor. På 1920 og ’30-tallet var det tyske satiremagasinet “Simplicissimus” en rød klut for keiser, kirke og myndigheter….

Billetter

Av og med

av Tormod Lindgren og Knut Nærum
Idé, regi, dukker, kostymer og scenografi:Tormod Lingren
Dramatiker:Knut Nærum og Tormod Lindgren
Komponister/musikere: Maja Ratkje, Frode Haltli, Rolf-Erik Nystrøm, Håkon Thelin
Utøvere: Terje Ranes, Dominika Minkazs Sira, Kristian Winther, Ragni Halle, Thomas Hildebrand
Lysdesign:Olav Nordhagen
Figurmakere:Tormod Lindgren med Thale Kvam Olsen og Steinar Kaarstein
Kostyme, søm:Teater Innlandet
Dramaturger og oversettere:Tormod Lindgren, Christina Just, Selma Lindgren, Thomas Raff og Jørgen Strickert
Produsenter:Theater Corpus: Tormod Lindgren og Camilla Svingen / Syv mil
Teater Innlandet: Kari Dæhlin
Co-produksjon med Teater Innlandet
Støttet av:Norsk Kulturråd, Fond for lyd og bilde, Dramatikkens Hus, Dramatikerforbundet, Stikk. Tekstforfatterfondet, Figurteateret i Nordland, Spenn, Fritt Ord, FFUK, Oslo kommune

Om forestillingen

Varighet
2t 15m inkl.pause
Priser
390,-U25: 290,-

Når humor blir blodig alvor.

På starten av forrige århundre var det tyske satiremagasinet “Simplicissimus” en rød klut for keiser, kirke og myndigheter. Magasinet samlet flere av Europas største forfattere og tegnere i lek med autoritetene. Flere av dem med bånd til Norge som Ragnvald Blix og Olaf Gulbransson. Men da Hitler kom til makten, ble satire virkelig farlig, og tegnerne måtte velge: vitsen eller livet?

Tormod Lindgren, Knut Nærum, POING, Maja Ratkje, figurteaterkompaniet Theater Corpus og Teater Innlandet går sammen om å lage en musikalsk og humoristisk historietime om satire som våpen.

Simplicissimus er en hyllest til den frie pressen og den politiske satiren som stadig er under press verden over. Møt satirikere, nazister, Josephine Baker, en isbjørn og dansende blyanter i en sterk blanding av skuespill, figurteater og levende musikk!

Knut Nærum har lagt en artikkel med utgangspunkt i forestillingen på Scenekunst.no med tittelen Den Farlige Kunsten

«…skuespillerne Ragni Halle, Thomas Hildebrand, Dominika Minkacz-Sira, Terje Ranes og Kristian Winther briljerer ikke bare i roller som de selv utfører med egen kropp, men også når de håndterer figurer og gir de liv.” – Hamar Arbeiderblad

«Med de senere års politiske utvikling er figurteateret «Simplicissimus», om det tyske satirebladet med samme navn, aktuelt som en røykbombe.

….. 

flere ganger oppstår det magiske situasjoner der figur og figurfører går opp i en høyere enhet. Det langvarige og imponerende arbeidet Lindgren har lagt ned som figurmaker, sammen med Thale Kvam Olsen og Steinar Kaarstein, er oppsetningens mest imponerende arbeid.
Figurene og de små kulissedekorasjonene gir slående bilder som gjør handlingen levende.

….

forestillingen er både fascinerende, medrivende og opplysende. Særlig er det grunn til å trekke frem det musikalske følget, som i regi av komponist Maja S. K. Ratkje og ensemblet POING – Frode Haltli på trekkspill, Rolf-Erik Nystrøm på saksofon og klarinett, og Håkon Thelin på kontrabass – blir en likeverdig aktør som understreker, fremhever og kommenterer handlingen.»Lars Elton, norsk shakespeare tidsskrift