fbpx Teater Fusentast: Peer Gynt - PIT | Porsgrunn Internasjonale Teaterfestival

Teater Fusentast: Peer Gynt

Billetter

 • Onsdag 16. Juni 2021
  12:00 / ,RådhusamfietGratis
 • Onsdag 16. Juni 2021
  16:30 / ,RådhusamfietGratis
 • Torsdag 17. Juni 2021
  12:00 / ,RådhusamfietGratis
 • Torsdag 17. Juni 2021
  18:00 / ,RådhusamfietGratis

Om forestillingen

Varighet
1t
Priser
Gratis

Kan Ibsens Peer Gynt bli dukketeater?

Kan Ibsens ordrike epos om vår rotløse, viljesvake, egosentriske og mytomane helt bli dukketeater på gata?

Vi bare roper JA!

 Fra sin knøttlille “Ronzebons”-scene skaper de et rikt univers, så frodig, så burlesk, at det spiller fletta av de fleste.  – Lofotposten

Forestillingen er så helsprø at man overgir seg frivillig og slipper latteren løs – og det er jo litt av et kompliment. L’Ardennais

Peer Gynt som dukketeater på markeder og torg til underholdning for allmuen: Helligbrøde eller seriøs tolkning i dikterens ånd?
Norge har ingen tradisjon for dukketeater på gata. Dette i motsetning til omtrent alle andre Europeiske land.  Danmark, Tyskland og Sverige har såkalt Kasperteater, England har sin Punch, Nederland har Jan Klaassen, Tyskland sin Hanswurst etc.

Tradisjonen startet angivelig i Hellas for over 2.000 år siden, og siden har denne formen beholdt sin samfunnsrefsende funksjon og sin folkelige helt.

Norge har kanskje ingen Punch, men Norge har Peer Gynt:
Ibsens helt er klart i slekt med de ovennevnte: Rotløs, viljesvak, egosentrisk, mytoman, forfører. Også dramaturgien i PEER GYNT har store likhetstrekk med Kasper-teater. Også det samtidskritiske er vel ivaretatt hos Ibsen. Det eneste problemet er at Ibsen er så glad i tekst. Dette gjør stykket lite egnet til gateteater, men …

Vår versjon formidler innholdet ved bruk av bilder, ordtakene og andre vesentlige tekstelementer. Stoffet fordypes ved at dukkene trer i direkte dialog med dukkespillerne og med sitt publikum – tradisjonen tro.

Ibsen selv startet sin teaterkarriere med å oppføre dukkespill hjemme på gården Venstøp, sa vi føler oss i godt selskap.

Periodevis ligger vår PEER nedpakket. Så dukker det opp forespørsler og da dukker han fram, like frekk og Gyntsk som før. En morsom, skarp og visuell forestilling for to skuespillere og et stort persongalleri av dukker.