fbpx Grusomhetens Teater : Røde Emma - PIT | Porsgrunn Internasjonale Teaterfestival

Grusomhetens Teater : Røde Emma

Røde Emma er Jens Bjørneboes siste verk, kan hende det siste han skrev overhodet. Stykket tar for seg Emma Goldman og den anarkistiske bevegelsen i USA på 1890-tallet.

Billetter

  • Fredag 17. Juni 2022
    19:00 / ,FriteatretBill
  • Lørdag 18. Juni 2022
    18:00 / ,FriteatretBill

Av og med

Grusomhetens TeaterTekst: Jens Bjørneboe
Regi: Lars Øyno
Medvirkende: Gaute Næsheim, Live Noven, Hanne Dieserud, Lars Brunborg, Miguel Dobrodenka Steinsland, Filip Stav
Lysdesign: Jan Skomakerstuen
Kostymer: Thale Kvam Olsen
Teknikk: Thomas Sanne

Om forestillingen

Varighet
1t
Priser
290,-U25: 218,-U/V

Røde Emma er Jens Bjørneboes siste verk, kan hende det siste han skrev overhodet. Manuskriptet ble overlevert kulturpersonlighet Henning Dahl (1952-2008) rett før Bjørneboe døde med beskjed om at mottakeren kunne benytte det som han ville. Henning planla en oppsetning på Club 7 i Oslo i 1976, men skrinla prosjektet før prøver var kommet i gang. Manuskriptet ble ikke tillatt utgitt av Bjørneboes familie, men tross forbud lot forlaget Bjørnsons Grav det trykke i 1976. Grusomhetens Teater har fått familiens tillatelse til denne uroppførelsen.

Stykket tar for seg Emma Goldman og den anarkistiske bevegelsen i USA på 1890-tallet. Som i flere av Jens Bjørneboes verk er det enkeltpersoners mot til å utfordre et undertrykkende maktapparat som trekkes fram. Emma Goldmann ble overvåket, arrestert, trakassert og satt i fengsel for sine taler og politiske engasjement. Hun ble et mål for aksjoner rettet mot det frie ord satt i scene av amerikanske myndigheter, og arrestert mer enn 40 ganger.

www.grusomhetensteater.no

«Bjørneboes skuespill virker skremmende relevant, selv om det har ligget i en skrivebordsskuff i en mannsalder. Hanne Dieseruds sterke grep om rollen som Emma Goldmann holder stykket samlet.»  – Aftenposten

«Det hviler verdighet og presisjon over Grusomhetens Teaters urfremførelse av Jens Bjørneboes Rød Emma. Det er en glede å være vitne til et så presist håndverk. Det fysiske musikalske uttrykket imponerer.»  – Shakespeare Tidsskrift

«Eldsjela Emma Goldman vert spelt med nøkternt grep – og grip.»  – Dag og Tid