fbpx Double Edge (usa) : Leonora - PIT | Porsgrunn Internasjonale Teaterfestival

Double Edge (usa) : Leonora

Leonora Carringtons kunst og liv, og hennes forhold til filmskaperen Alejandro Jodorowsky, er utgangspunktet for denne surrealistiske forestillingen, som er gjennomsyret av kjemien mellom disse to store kunstnerne.

Billetter

  • Fredag 9. Juni 2023
    20:30 / Ælvespeilet,Bill
  • Lørdag 10. Juni 2023
    19:00 / Ælvespeilet,Bill

Av og med

Conceived, created and directed byStacy Klein
CastJennifer Johnson as Leonora
Carlos Uriona as Adan
Travis Coe as Hyena
Amanda Miller as Pajaro
Milena Dabova as The Cook
Hannah Jarrell as The Giantess
Tomantha Sylvester as Gnome
Cariel Klein as Leonora's flight
MusiciansJohn Peitso (tour musical director)
Manuel Uriona
Co-created and text adaption by Jennifer Johnson and Carlos Uriona
ComposerAlexander Bakshi
Musical directorLudmila Bakshi
DramaturgyMorgan Jenness and Susan Aberth
Costume designTadea Klein
Lighting designMary Louise Geiger
Overall scenic designStacy Klein, Michael Kuriata and Cariel Klein
Portal and Stair designJeff Bird
Apparatus design and riggingAdam Bright and Cariel Klein
Technical directorMichael Fitzgerald
CostumiereAmanda Miller
Lighting associateBailey Rosa
Assistant directorTravis Coe
Tour directorAdam Bright
Inspired by the artwork of Leonora CarringtonText drawn from Leonora carrington's writing The Stone Door, The Hearing Trumpet, The Oval Lady and Down Below ; and from Alejandro jodorowsy's writing Where the Bird Sings best, The Spiritual journey of Alejandro Jodorowsky, The Way of Tarot and Endless theatre.

Om forestillingen

Varighet
1t 10m
Priser
240,-

Leonora – La maga y la maestra

Leonora Carringtons kunst, liv og forfatterskap, og hennes forhold til filmskaperen Alejandro Jodorowsky, er utgangspunktet for denne surrealistiske forestillingen, gjennomsyret av kjemien mellom disse to store kunstnerne og drakampen dem imellom.

Leonora Carrington var en av de store kvinnelige kunstnerne i det forrige århundret. Hun satte spor både som maler, skulptør og grafiker, dramatiker, kostymedesigner og forfatter. Etter oppvekst i England på 30-tallet nærmest rømte hun til Paris, hvor hun ble en del av surrealist-bevegelsen og miljøet rundt André Breton og Max Ernst. Via Spania, Portugal og USA reiste hun videre til Mexico.

Mens surrealismens mannlige utøvere er kjente navn er det dessverre få som kjenner til de kvinnelige surrealistene, til tross for at de deltok i sin samtids mest banebrytende utstillinger, side om side med sine mannlige kolleger.

Forestillingens regissør Stacy Klein sier om arbeidet: «Where the bird sings best, Jodorowskys imaginære, litterære reise gjennom egen historie, var utgangspunktet for dette arbeidet. Men da det amerikanske presidentvalget i 2016 nærmet seg innså jeg at jeg ikke kunne lage flere forestillinger uten en kvinne som sentral skikkelse. Å oppdage den surrealistiske maleren og skribenten Leonora Carrington var ikke mindre enn en åpenbaring – av en kunstnerisk partner, mentor, guide og inspirasjon. Hennes mentorskap for Jodorowsky resulterte i skuespillet Penelope. Når det gjelder arbeidet med denne forestillingen er magien, mysteriet og menneskene vi har skildret absolutt å finne i både Carringtons og Jodorowskys verk, men måten det er malt og fremstilt på er uten tvil mitt og ensemblets egen oppfinnelse .”

Begge dager vil kritiker og forfatter Susanne Christensen holde en innledning til forestillingen i foajéen. Hun har skrevet boken Leonoras reise, der hun foretar en reise i Leonora Carringtons fotspor, til New York, Mexico og California, på jakt etter Carringtons liv og verk.

«… a peek into an expansive world – a hallucinatory, symbol-heavy tour of Carrington’s fervid mind.» – New York Times Critic’s Pick