Forestillinger | Grenland Friteater : Meierislaget 1933

I Grenland Friteaters nye store utendørs forestilling om Meierislaget i 1933, følger vi streikende meieridamer, lokale ungdommer, politifolk og nysgjerrige tilskuere på Meieritorvet når det brutale Statspolitiet kommer til Porsgrunn, klare til å gå løs på folk med køllene hevet. 

Menstadslaget er velkjent som den viktigste og mest voldelige konflikten i norsk arbeidslivs historie. Mindre kjent er Meierislaget, som var minst like politisk betent, like voldelig, og som gikk for seg på og rundt Meieritorvet i Porsgrunn i begynnelsen av november 1933.

Saken var at noen meiersker, butikkdamer og én sjåfør ved Porsgrunn Meieribolag om sommeren hadde dannet fagforening og begynt forhandlinger om tariffavtale. 8. november avviser Meieribolagets styre et anbefalt meklingsforslag og streiken er en realitet. Dagen etterpå (!) ankommer en stor styrke politisoldater fra Statspolitiet i Oslo under ledelse av Jonas Lie. Statspolitiet vil hevne seg på «Rampebyen Porsgrunn», etter det forsmedelige nederlaget ved Menstad halvannet år tidligere.

Politiets tilstedeværelse tiltrekker seg store mengder tilskuere. Tusenvis av mennesker samler seg på Meieritorvet, midt i Porsgrunn, til støtte for streiken og i protest mot politiet. Under mottoet «Husk Menstad, gutter!» gyver statspolitiet løs på folkemengden med køllene hevet og jager både demonstranter og tilfeldig forbipasserende rundt i gatene i Porsgrunn.

I stykket følger vi noen av de streikende meieriansatte, det lokale politiet – som kommer mellom barken og veden – samt ungdommer og Porsgrunnsfolk i konfrontasjon med det brutale Statspolitiet og lokale nazister.

Meierislaget 1933 spilles utendørs på Sjøfartsmuséet i Porsgrunn i forbindelse med Porsgrunn Internasjonale Teaterfestival : PIT 2018.

Husk at kveldene kan være kjølige så tidlig på sommeren; så kle deg etter forholdene!

 

Grenland Friteater : Meierislaget 1933
TEKST OG REGI
Tor Arne Ursin

 

SKUESPILLERE
Anne Erichsen
Frank Severinsen
Geddy Aniksdal
Hadle Lavold Reisæter
Kjersti Høgli
Lars Vik
Lena Barth Aarstad
Svend Erichsen
Tobias Vik

 

DRAMATURG
Jesper Halle

 

KOMPONIST
Vidar Ytre-Arne

 

MUSIKERE
Anette Röde Hagnell
Kvinnekoret Andante

 

LYSDESIGN
Jean Vincent Kerebel

 

SCENOGRAFI
Ragnhild Camilla Kristoffersen

 

KOSTYMER
Elisabeth Guttormsen
Guro Dale

 

TEKNIKER
Agnar Ribe

 

PRODUKSJONSLEDER
Maria Løkken

 

PRODUSENT
Dag Haddal

 

HJEMMESIDE
www.grenlandfriteater.com